Sunday, June 19, 2011

Nämndemansmorans fläderblomssaft - konserverad sommar


Flädern blommar för fullt och det är absolut livsnödvändigt att göra fläderblomssaft. Inget doftar så mycket sommar som fläder - och inget smakar så vuxet somrigt som fläderblomssaft. Som barn avskydde jag smaken och kunde inte förstå varför mamma, mormor och farmor envisades med att plocka fläderblommor och göra den där märkligt luktande blekgula saften som inte ens var ljuvligt röd som hallon- eller jordgubbssaft.

Fläderblomssaften - Nej inte hyllesaften. Hyllesaft som upplänningarna tror att vi säger i Skåne har inte alls med blommorna att göra den görs på bären och det är en en helt annan historia. Nåja, hur som helst fläderblomssaften är busenkel att göra och förvaras med fördel på petflaskor i frysen och utgör definitivt basen till sommarens godaste drinkar.

Här är receptet på Nämndemansmorans flädersaft
Plocka ca 40 stora fina fullt utslagna blomklasar

Lägg klasarna i den största gryta som du hittar i dina skåp.
Skär 3 stora citroner i tunna skivor, ju tunnare skivor desto bättre!
Lägg i citronskivorna i grytan.
Lägg ev också i en slitsad vaniljstång.
Koka upp 11/2 liter vatten tillsammans med 11/2 kg strösocker och ev 25-50 g citronsyra
(jag använder alltid citronstyra och tar den större mängden 50 g, jag tycker saften behöver få lite syra i botten som ger blommigheten en rejäl skjuts).
Slå det kokande vattnet över blomklasarna och citronskivorna.

Lägg på lock på grytan och låt stå kallt eller åtminstone svalt i 2-4 dygn.

Sila saften.

Klart för att avnjutas. Jag blandar oftast min saft med Ramlösa, kolsyran gör den fullständigt oslagbar, Coca-Cola kan slänga sig i väggen med sitt hemliga recept och det är knappt att man någonsin mer vill tänka tanken på Cinzano Asti, som annars är min föredragna badkarsdryck när det gäller att ha något stående på badkarskanten till vinterns skumbad.

Vill man att saften skall smaka ännu mer vuxet blandar man den inte med mineralvatten utan en skvätt vodka, gin eller varför inte som ikväll en Italiensk blandning med fläder och Prosecco.

(Älsklingskatten ville också vara med, ser du honom på bilden?)

No comments:

Post a Comment