Friday, September 6, 2019


 Tomatpaj - nästan som på Tomatens Hus

Ungefär så här gör jag....det blir lite olika från gång till gång:
Tomater….i mängder……minst 1 kg….asch, ta säkert uppemot 2 kg....de sjunker ihop 

2 gula lökar och kanske lite purjolök om man vill och eller ett par klyftor vitlök.

Olivolja

200 gram god ost, jag blandar lite skalkar men offrar på det en bra drös riven parmesan.

2 msk Maizena eller specialvetemjöl

Svartpeppar och salt




Jag börjar med att göra fyllningen på alla tomater.
Plockar helt enkelt vad jag har, skivar och klyfta och fyller en braspanna och låter dem stå i ugnen i 50-75 grader, i nästan en timme så att de torkar upp.

Hackar och fräser löken i rikligt med olivolja, ev i med ett par klyftor vitlök också
Vänder ihop tomater, fräst lök och riven ost och kryddar med salt, svartpeppar, kanske lite oregano, hackad basilika och siktar över maizena eller specialvetemjöl som reder av det hela lite.

Degen gör jag på:
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl eller rågmjöl, (eller något som är lite ”crunchigare ”än vetemjöl.)
125 g smör
2 msk vatten
En nypa salt
Kavlar ut den och bakar av den i 175 grader i 5-10 minuter.

Brer ut lite dijonsenap i det gräddad pajskalet och fyller sedan med tomatröran,
Gräddar i 200 grader i cirka 30 minuter.
(Jag täcker formen med bakplåtspapper eler folie för annars blir ytan lite för bränd för min smak.


4 comments:

  1. Supergod!! Kommer absolut att göra den fler gånger. Dock behövde jag ha tomaterna i ugnen i 4 timmar för att torka dem.

    ReplyDelete
  2. Så god lite cayennepeppar förhöjer smaken, och mycket tomater i stora bitar till torkningen blev så bra! Ta bort tomatvätskan under torkningen då behövs inget mjöl.

    ReplyDelete
  3. Jag använde havre till pajdegen. Tomatfyllningen som ovan med 3 olika sorters ostar, white cheese, en bit feta och massor med parmesan. Slevade upp blandningen med en typ hålslev för att inte få med för mycket vätska. Den vätskan kommer jag lägga till tomatpuré och får en fin pastasås. Vilket härligt recept.

    ReplyDelete
  4. Glömde att jag också hade tre sorters basilika i. Thaibasilika, grekisk basilika och limebasilika.

    ReplyDelete