Saturday, August 25, 2012

Taklökstavlor


Till alla som frågat i växthuset omhur man gör dem, taklökstavlorna! Här kommer en steg för steg guide. Och, Ja! Där är jord bakom.

Steg 1 Hitta snygga brädor. Jag brukar brandskatta min ladugårdsvind, där ligger allt möjligt bråte. Efter en höststorm så var fick det gamla och bitvis murkna planket blir material till ramar. Jag var verkligen tacksma mot gårdens tidigare invånare som först målat planket mörkgrönt och några år senare målade i ljust vårgrönt. Patinan blev oslagbar när det mörgröna fläckvis lyste fram.

Steg 2 Såga till delarna till ramen. Med en geringssåg är det lätt att få snedställd vinklar, annars kan man göra en ram av raka bitar ocså, naturligtvis.Steg 3 skruva ihop ramens delar.Steg 4 Fäst hönsnät på ramens baksida med en häftpistol. Låt gärna nätet sitta lite löst för det underlättar om man kan putta fram det i nivå med ramens framsida.

Steg 5 Spika fast en hel baksida av masonit eller hellre marinplywood, som tåler fukt betydligt bättre.

Färdig ram - nu är det bara att hälla i jord, packa den väl, vattna och fylla på lite mer gjord och packa till och sedan börja fylla med taklök! Snåla inte med taklöken utan stick i rejält så att det täcker med en gång. Taklöken behöver rota sig under ett par, tre veckor och den rotningsprocessen går snabbare om man låter tavlan ligga lite lutande, i cirka 30 graders vinkel. Att taklöken får rötter snabbare på ett sluttande plan är kanske inte så märkligt med tanke på dess namn. Den växer ju gärna just på lutande tak till gmala visthus eller jordkällare.

Voila - så här kommer din taklökstavla också att se ut!
No comments:

Post a Comment